Skip to main content

Helmikuussa Elävä säätiön nuortenpajojen ohjaajille esiteltiin mahdollisuus rakentaa ja sisustaa nuorten kanssa Taitaja 2024-tapahtumaan Kuopio-hallille kaikille yhteinen olohuone. Veera ja Sari Kuopion starttipajalta ottivat haasteen vastaan ja alkoivat suunnitella, kuinka olohuone saataisi toteutettua nuoria eri paikkakunnilta mahdollisimman paljon osallistaen. Tarkoitus oli sisustaa tila Elävä kauppa -myymälän huonekaluilla ja tehdä sinne itse somisteita ja taidetta tuoden nuorten erilaista osaamista esiin. Tilalta toivottiin myös mahdollisuutta ladata omaa kännykkä tai läppäriä.

Työskentely nuorten kanssa aloitettiin miettimällä tilalle teema ja nimi. Nuoret saivat antaa erilaisia ehdotuksia, joista teemaksi tilalle valikoituivat Kuopio, luonto ja energisointi ja nimeksi tilalle tuli Elävä Virtapankki.

Valtaosa tilan somisteista toteutettiin kierrätysmateriaaleja pitkälti hyödyntäen ja erilaisia kädentaitoja harjoittaen. Kuopion starttipajalta löytyi kaksi nuorten jo tekemää puusermiä, joita nuoret Kuopiossa ja Siilinjärvellä alkoivat täyttää erilaisin teoksin. Starttipajan katosta nostettiin alas kaksi kankaalla päällystettyä kehystä. Toisesta valmistui valokuvausseinä kankaasta leikatulla Puijon torni-siluetilla, kierrätyskankailla ja tekokukilla, ja toisesta tilanjakaja. Tilaan tehtiin lattiatyynyille päällisiä, lehtilaatikoita, päällystettiin pöytää lasihelmillä ja maalattiin jakkaroita.

Veera ja Sari keräsivät huonekaluja ympäri Elävää kauppaa niin innokkaasti, että osa työkavereista alkoi sulkemaan toimistojensa ovet kaksikon lähestyessä, ennen kuin huoneistakin alettiin haalia tavaraa saatesanoilla ”Lainataan näitä vaan taitajakisoihin.” Lisäksi kaksikko haali kokoon kaikki suuremmat tekokasvit, mitä säätiön tiloista löytyi, jotta niillä saatiin tuotua teeman mukaista viihtyvyyttä tilaan. Yksi tekokasveista oli jo sen verran lehdetön, että siitä Veera visioi nuorten kanssa yhteisöllisen taideteoksen: Elävän puun, johon kaikki halukkaat saivat tehdä haluamiaan koristeita. Puuhun tulikin erilaisia lehtiä, kukkia, marjoja, pörriäinen, lintu ja lisäoksia taitavien valmentautujien käsistä.

Itse tilaa päästiin rakentamaan Kuopio-hallille kisoja edeltävällä viikolla ja samalla nähtiin, kuinka tyhjästä tilasta saatiin viikossa valmis valtava tapahtumakokonaisuus. Kun tila oli muuten rakennettu ja valmis, säätiön media- ja tapahtumapalvelut kävivät vielä lisäämässä tunnelmaa tilaan valaistuksella.

Elävä Virtapankki toteutettiin yhteistyössä Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden nuortenpajojen kanssa, minkä lisäksi eri tavoin osallistettiin säätiön kuljetuspalveluita, media- ja tapahtumapalveluita, sekä Varkauden painatuspalvelua. Elävän Virtapankin toteuttamiseen osallistui nuorten lisäksi niin toimihenkilöitä kuin opiskelijoitakin Elävä säätiöltä.

Elävä virtapankki olkkarin lisäksi Taitaja 2024-tapahtumaan tehtiin Elävä säätiöllä kierrätyskankaista kangaskasseja, painettiin kangaskassit ja kylttejä sekä maalattiin kuormalavoja. Lisäksi yksi työntekijä pääsi tuomaroimaan itse kilpailussa, nuori pääsi soittamaan livemusiikkia Elävään virtapankkiin ja Elävä säätiön ständillä jatkettiin poistotekstiilistä ommeltavaa yhteisöllistä huivia. Korupisteellä oli taitava koruntekijä näytösluontoisesti työskentelemässä ja eri pisteille lainattiin huonekaluja somisteiksi Elävä kauppa -myymälöistä.

Kiitos kaikille asianomaisille ja toimistamme kärsineille. Erityiskiitokset Kuopion starttipajaa pystyssä pitäneille Hannulle, sekä opiskelijalle ja työkokeilijalle!

Terkuin TehoDuo, eli Taiteellinen johtaja Veera ja Tekninen asiantuntija Sari