Skip to main content

HANNELEN TARINA: Omaa alaa etsimässä työkokeilussa

Minulla on laitoshuoltajan koulutus ja siivoustyön erikoisammattitutkinto. Tein siivoustyötä 15 vuotta, mutta sitten sairastuminen esti työskentelyn ja kouluttauduin uudelle alalle. Valmistuin merkonomiksi 2017 ja sisustussuunnittelijaksi 2022.

Kaupan alan töitä olen tehnyt palkkatuella ja työkokeiluissa. Olin Elävä säätiöllä työkokeilussa puoli vuotta ja sen päätteeksi valmentajani suositteli minulle Työkoutsi-hanketta. Tapasin hankkeen työhönvalmentajaa eli työkoutsia viikoittain tai joka toinen viikko. Työkoutsin aikana olin ensin kaksi kuukautta työkokeilussa. Lisäksi kokeilin tehdä astiahuoltotöitä vuokratyöfirman kautta, mutta se oli fyysisesti liian kuormittavaa. Sain työkoutsilta hyviä neuvoja ja apua koko prosessin ajan. Hän on ollut hyvin ”tukena ja turvana” vaikeissa tilanteissa. Nykyinen työkokeilupaikkani löytyi työkoutsin avulla, kun kysyimme yhdessä paikkaa kaupungilta.

Tällä hetkellä olen siis työkokeilussa päiväkodissa. Teen avustavia tehtäviä lapsiryhmässä, kuten autan pukemisessa ja riisumisessa, vessassa käynneissä ja ruuan jakamisessa. Lisäksi leikin lasten kanssa ja teen pieniä siivoustehtäviä. Tykkään tästä työstä, mutta toki uudelle alalle siirtyminen tuo alussa epävarmuutta ja haasteita. Minulla ei ole vielä ihan varmoja suunnitelmia, miten tästä jatkan eteenpäin. Työkokeilusopimukseni jatkuu vuoden loppuun asti ja ensi vuoden puolella on mahdollista keskustella jatkosta. Jos ala tuntuu hyvältä, voisin mahdollisesti hakea päiväkotiin töihin palkkatuella tai opiskella alalle oppisopimuksella.

MIIKAN TARINA: Koulutuksella kohti työelämää

Päädyin Työkoutsiin siten, että työvoimatoimistossa ehdotettiin minulle tilanteeseeni sopivaa palvelua. Kävin Elävä säätiöllä tutustumassa Työkoutsiin ja heti oli selvää, että halusin mukaan hankkeeseen.

Minulla on kolme ammattia: tietotekniikan mekaanikko, elektroniikka- ja informaatiotekniikan insinööri ja välinehuoltaja. Työurani aikana olen työskennellyt kopiokone- ja tulostinhuoltajana ja huollon palveluohjaajana. Sen jälkeen olen myös toiminut välinehuoltajana yksityisen terveydenhuollon puolella. Siitä työstä jouduin kuitenkin jäämään pois fyysisten haasteiden takia, koska työ on raskasta ja sitä tehdään vuorotyönä.

Tapasin työkoutsia suunnilleen kerran viikossa. Teimme työhakemuksia ja ansioluettelon. Harjoittelimme myös valmistautumista työhaastatteluun ja sain työkoutsilta vinkkejä video cv:n tekemiseen. Aloitin Työkoutsi-hankkeessa syyskuun alussa ja jatkopolku löytyi parissa kuukaudessa. Hain työkoutsin aikana ”Markkinointiviestinnän ja sisällöntuotannon perusteet” -työvoimakoulutukseen ja tulin valituksi. Koulutus tapahtuu etäopiskeluna ja itsenäisenä opiskeluna sekä työssäoppimisessa. Minulla ei ole vielä työssäoppimispaikkaa, mutta olen lähettämässä tiedusteluja useampaan mainos/sisällöntuotannon toimistoon ja teollisuuden työnantajille.

Tavoitteeni on olla tulevaisuuden tekoälyavusteisen markkinoinnin ja sisällöntuotannon ammattilainen. Työkoutsista sain käytännön apua ja tukea työnhakuun sekä sopivan jatkopolun löytämiseen. Minun kohdallani se oli siirtyminen työvoimakoulutukseen ja sitä kautta kohti työelämää.

KRISTAN TARINA: Töihin palkkatuelle

Olin Elävä säätiön järjestämässä Nuotti-valmennuksessa ja siellä selvisi, että Työkoutsi-palvelu voisi sopia minulle seuraavaksi askeleeksi kohti työelämää. Jo alkutapaamisella työkoutsien kanssa syntyi ajatus, että tulisin ensin Elävä säätiölle työkokeiluun. Työkoutsi järjesti sopimuksen tekemisen ja olin työkokeilussa myymälän ja lajittelun tehtävissä yhteensä neljä kuukautta. Aloitin työkokeilun Elävä kaupalla kahdella päivällä viikossa, koska minulla oli haasteita jaksamisen kanssa. Viimeisen kuukauden ajan olin töissä jo neljänä päivänä viikossa viisi tuntia päivässä.

Työkokeilun aikana tapasin työkoutsia viikoittain ja juttelimme siitä, miten olen työn kokenut ja minkälainen jatkopolku minulle sopisi. Koutsi etsi minulle sopivia avoimia työpaikkoja ja rohkaisi hakemaan niihin. Hän myös teki minulle listan yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä ja teimme niiden avulla harjoitushaastattelun ennen kuin menin oikeaan työhaastatteluun. Olen koulutukseltani merkonomi ja työkokeilun aikana hain työkoutsin innostamana työtä eri kaupan alan liikkeistä.

Lopulta päädyin Elävälle kaupalle palkkatuelle kierrätysmyymälän myyjän tehtäviin. Tämä sopii minulle hyvin, koska haluaisin tulevaisuudessa olla töissä jossain kirpputorilla. Täällä saan arvokasta työkokemusta ja minulle tulee myös lisää vastuuta myymälän hoitamisesta. Tehtävät ovat todella monipuolisia ja viihdyn Elävä kaupassa.