Skip to main content

Sauma – alueelliset sivuvirta- ja poistotekstiilit Pohjois-Savossa

SAUMA-hanke on Elävä säätiön oma tekstiilien kierrätykseen ja uudelleenkäyttöä vahvistava EAKR-hanke, joka on käynnissä ajalla 15.3.2024-14.3.2025. SAUMA toimii tiiviissä yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun Tekstiilien sivuvirta -hankkeen kanssa (alueelliset tekstiilisivuvirrat ja poistotekstiilit Pohjois-Savossa). Hankkeissa selvitetään ja kehitetään yritysten kiertotalouteen siirtymistä: sivuvirta- ja poistotekstiilien uudelleenkäyttöä ja kierrossa pysymistä sekä tekstiilihukan ennaltaehkäisemistä koko arvoketjussa.

Sauma- hankkeen tavoitteena on selvittää, kuinka yritysten ja erityisesti kuluttajien tekstiilien sivuvirtoja ja poistotekstiilejä voitaisiin hyödyntää alueellisesti tehokkaammin. Hankkeessa kehitetään toimintaympäristöä ja toimintatapoja kuinka toimijat voisivat hyödyntää poisto- ja sivuvirtatekstiilejä paremmin toiminnassaan, jotta tekstiilien arvo säilyy kierrossa. Tekstiilien ja vaatteiden elinkaarta pidentämällä voidaan vaikuttaa ratkaisevasti vastuullisuuteen ja kestävään tulevaisuuteen, myös yksilötasolla. Kaikkein ympäristöystävällisin tuote on se, joka kestää käytössä ja kierrossa mahdollisimman pitkään.

Pohjois-Savossa tarvitaan selvitys- ja kehitystyötä kiertotalouteen siirtymiseen edistämiseen toimintaympäristössä. Kiertotalouteen siirtymisen tavoitteena on materiaalien resurssitehokas hyödyntäminen ennen niiden päätymistä poistoon. EU:n jätedirektiivi ja EU:n tekstiilistrategia edellyttävät teollisuuden sivuvirtojen ja kuluttajapoistotekstiilien moninaista hyödyntämistä.

Jätelaki muuttuu ja tulee voimaan Suomessa alkuvuodesta 2023, jolloin yritysten tulee itse järjestää sivuvirta- ja poistotekstiilien uudelleenkäyttö, keräys ja kierrätys. Alueellisen tekstiiliteollisuuden toimintaympäristön
sivuvirrat ja kuluttajapoistotekstiilien määrä, laatu, jakelukanavat ja uudelleenkäyttöaste sekä resurssitehokkuus kaipaavat selvittämistä ja kehittämistä. Tähän Elävä säätiöllä on paras mahdollisuus, koska organisaatio hallinnoi maakunnan kuluttajien poistotekstiilikeräystä vuosina 2023-2024.

SAUMA-hankkeessa selvitetään erityisesti kuluttaja-asiakkaiden toimittamien poistotekstiilien uudelleenkäyttömahdollisuuksia ja kartoitetaan toimijat ja toimintaympäristö sekä kuinka alueellista sivuvirta- ja poistotekstiiliverkostoa ja myös liiketoimintaa voitaisiin kehittää. Hankkeessa kerättyä dataa hyödynnetään Savonia-ammattikorkeakoulun hankkeen kartoitus- ja palvelumuotoilutyössä. Hanke sisältää kiertotalouteen siirtymiseen ja toimintaympäristöön liittyviä fyysisiä ja digitaalisia demonstraatioita ja kiertotalouden kumppanuusmallien kehittämistä yritys- ja kuluttajakäyttöön.

SAUMA ja Tekstiilien sivuvirta ovat kartoittaneet Pohjois-Savon alueen tekstiilivirtoja. Alueelta tunnistettiin löytyvän 278 tekstiilialalla tai tekstiilin parissa eri tavoin toimivaa yritystä, joille lähetettiin kysely Tekstiilien määrällisistä ja laadullisista sivuvirroista. Tutkimuksen tuloksista on julkaistu raportti Nykytilaselvitys alueellisista tekstiilisivuvirroista ja kuluttajapoistotekstiileistä Pohjois-Savossa. Raportti on luettavissa tästä linkistä. Savonian julkaisema artikkeli aiheesta löytyy täältä.

Instagram: @sauma_hanke

Elävä säätiö lajittelee Jätekukon keräämää kuluttajien poistotekstiiliä Pohjois-Savossa. Lajittelupisteet sijaitsevat Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Poistotekstiiliä kerätään farkkurullakoihin Kuopion isoissa kauppakeskuksissa sekä Pieksämäellä, Suonenjoella, Nurmeksessa ja Siilinjärvellä.

Vuonna 2023 Jätekukon toimialueella kerättiin yhteensä 95 000 kiloa poistotekstiiliä. Käyttökelpoiset tekstiilit ohjataan uudelleenkäyttöön esimerkiksi Elävä säätiön kierrätysmyymälöiden kautta. Lisäksi poistotekstiiliä jatkojalostetaan materiaalina, jolloin siitä saadaan kierrätyskuitua. Uudelleenkäyttöön ja jatkojalostukseen kelpaamaton poistotekstiili hyödynnetään energiana.

Elävä säätiön yhteisöllinen huivi on saanut alkunsa valtavasta tekstiilijätteen määrästä, joka on yhteinen ongelmamme niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Vuonna 2019 pois heitetyn tekstiilin määrä Suomessa on ollut yhteensä 85,77 miljoonaa kiloa!

Poistotekstiilin keräys aloitettiin Suomessa 2023 ja samalla alkoi Elävä säätiön ideakilpailu KEKO, joka oli ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo-hankkeen yksi kiertotalouskokeiluista. Ideakilpailussa tarkoituksena oli löytää ideoita siihen, kuinka hyödyntää poistotekstiiliä Pohjois-Savon alueella.

Ideakilpailu KEKON voittokolmikossa oli ideoitu yhteisöllinen huivi, joka voisi ilahduttaa niin tekemisen muodossa kuin valmiina teoksena ihmisten välisen yhteistyön näytteenä. Yhteisöllisen huivin teko alkoi syksyllä 2023, ja tähän mennessä huiville on saatu yhdessä ommellen mittaa yi 40 metriä. Syksyllä 2024 huivia on voinut ihastella Matkuksen kauppakeskuksessa.

Kuva: Minna Karppinen

Kaisa Kolkka
Projektisuunnittelija
044 0225 858
kaisa.kolkka@elava.fi

Tekstiilien sivuvirta -hankkeen sivuille pääset tästä.