Skip to main content

Vietin kesäkuun Adrianmeren rannalla Sloveniassa. Kyseessä ei ollut kuitenkaan lomamatka, vaan Elävä säätiön ensimmäinen oma Erasmus+ -hanke. Helmikuussa lähetettiin Opetushallitukselle arvioitavaksi hakemus hankkeesta, jonka tarkoituksena on kansainvälisen nuorisotyön kehittäminen ja integroiminen osaksi nuorten työpajatoimintaa säätiöllä. Läpihän se meni ja ensimmäinen aktiviteetti hankkeessa oli job shadow- jakso Sloveniassa. Kumppaniorganisaatioksi valikoitui PiNA – Association for Culture and Education. PiNA:lla on vahva osaaminen ja tausta nuorisotyöstä, kansainvälisistä ja EU-rahoitteisista toiminnoista ja muutoinkin projektityöskentelystä ja kouluttamisesta.
Täydellinen kumppani meidän tarpeisiimme.

PiNA – Association for culture and education

Job shadow on nimensä mukaisesti työn varjostamista.
Pääsin seuraamaan ja oppimaan, millaista työtä nuorten hyväksi Sloveniassa tehdään, sekä miten Erasmus+ (ja myös Euroopan unioni) näkyy nuorisotyössä. Tutustuin moniin eri nuorten kanssa työskenteleviin organisaatioihin ja varovaisesti voi jo sanoa, että parin toimijan kanssa on yhteisiä jatkosuunnitelmiakin. Sain myös vahvaa tukea säätiömme oman kansainvälisen strategian suunnitteluun ja laatimiseen, ohjausta ja oppia nuorisovaihtojen ja nuorisotyöntekijöiden liikkuvuuksien organisoimiseen ja apua akkreditaatiohakemuksen tekemiseen. Akkreditointi tarkoittaa sitä, että organisaation toiminta Erasmus+ -hankkeiden osalta on laatuvarmistettua. Organisaatio on tehnyt pitkäjänteisen strategian kansainväliseen toimintaan ja sitoutuu vahvasti Erasmus+ -ohjelman laatustandardeihin, perusperiaatteisiin ja painopisteisiin.

PiNA toimii myös EU:n yhteyspisteenä Koperissa

Saattaapa joku pohtia tässä vaiheessa, että mitäs lisäarvoa sellainen reissaaminen nuorten kanssa oikein tuo, kun töihin ja kouluun heidän pitäisi hakea.
Nuoret ovat oma, erityinen ja huomionarvoinen kohderyhmänsä. Syrjäytyneen, omien haasteidensa kanssa kamppailevan tai vaikkapa päihdeongelmista toipuvan nuoren polku takaisin työ- ja opiskeluelämään ei ole suora. Polku on mutkainen, paikoin vaikeakulkuinen, oikotiet palauttavat joskus takaisin lähtöpisteeseen ja sieltä nousemiseen voi tarvita taas tukea ja vahvistusta.  Ja sitähän me nuorten pajoilla tehdäänkin: vahvistetaan nuoren itseluottamusta, etsitään ja tunnistetaan vahvuuksia ja osaamista, hankitaan onnistumisen kokemuksia ja varmistetaan että jokainen tuntee kuuluvansa yhteisöön. Vertaistuen merkitys on valtava, samoin toimivan arkirytmin. Valmentajat kulkevat nuoren rinnalla ja tukevat jokaista nuorta heidän omien tarpeidensa mukaisesti. Ihannetilanteessa nuori alkaa rohkaistua, uskoa itseensä ja arvostamaan itseään. Ja sellaiset asiat pitääkin olla kunnossa, ennen kuin muita suunnitelmia edes kannattaa tehdä.

Nuorten koulupudokkaiden pajatoimintaa Ljubljanasta.  Brezplačna produkcijska šola

Viime syksynä havaitsimme, että Erasmus+ -ohjelma tavoittelee hyvin pitkälti samoja asioita, kuin me muutkin nuorten kanssa työskentelevät.  Ohjelmakaudella 2021-2027 Erasmus+ -painopisteitä ovat osallisuus ja moninaisuus, digitaalinen muutos, ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta, osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan, yhteiset arvot ja kansalaistoiminta. Erasmus+ -ohjelman toimintojen tarkoituksena yleisesti on epävirallisen oppimisen avulla tukea nuorten kehittymistä kohti työ- ja opiskeluelämää ja tarjota mahdollisuuksia niille, joilla ei niitä välttämättä muuten ole. Kansainvälinen toiminta rohkaisee, vahvistaa ja kasvattaa. Yhteiset nuorisovaihdot tukevat yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Kielitaitokin kehittyy.

Kansainväliset kumppanuudet organisaatioiden välillä mahdollistavat hyvien käytäntöjen vaihtamisen, ammatillisen kehittymisen, yhteistyökumppanuuksien vahvistamisen (myös paikallisesti) ja uusien innovaatioiden syntymisen.

Helppoa on kuvitella, mitä tuollainen kokemus nuorelle antaa. Antoi se niin paljon itsellenikin. Uudet kontaktit, oivallukset ja opit olivat reissun suola (ja slovenialaisten nuorten tapaaminen oli tietenkin yksi kohokohdista).  Ihmiset olivat avuliaita ja ystävällisiä. Kulttuuriset ja rakenteelliset erot olivat kiinnostavia keskustelunaiheita. Opin itsestäni myös valtavasti. Oivalsin, että pärjään englannilla ja epämukavuusalueillekin meneminen sujui kohtuullisen kivuttomasti.
Omalla tavallaan reissu oli myös raskas ja kuormittava. Jatkuva uusien asioiden omaksuminen ja uusien ihmisten tapaaminen  (ja vielä ihan muulla kuin omalla äidinkielellä operoiminen) väsytti eri tavalla, vaikka todella antoisaa olikin.
Matka oli kaikkinensa upea kokemus ja työskentelyhän meillä tämän suhteen nyt jatkuu.

Ljubljana Pride

Yhteiskunta ympärillämme muuttuu jatkuvasti. Nuorten kanssa tehtävään työhön on saatava tehokkaampia työkaluja nuorten hyvinvoinnin ja elämänhallinnan tukemiseksi. Me lähdemme liikkeelle nyt tästä.

 

 

Henna Kamppuri
Yksilövalmentaja
Siilinjärven nuorten paja

 

Viimeisen job shadow -päivän läksiäiskakku

Lue lisää:

Tietoa hankkeestamme

Tietoa Erasmus+ -ohjelmasta

Tietoa kumppaniorganisaatiostamme

 

 

 

 

 

Paikallinen viikuna meren rannalla

Uraohjauksen työvälineitä

Koper

PumO+ -projektin nuorten retkellä kohdattiin kilppareita

Slovenian rannikko