Skip to main content

Elävä kierto – tekemisen työpaja


Mikä on Elävä säätiö? Mitä kiertotalous sisältää? Millaista työtä Elävä säätiön kulissien takana tehdään? Näitä aiheita päästiin pohtimaan ja kokemaan Elävä säätiön tarjoamassa työpajassa.

“Oppilaiden mielestä Elävä säätiön paja on ollut parasta viikon aikana. Siellä pääsee oikeasti käsin tekemään, jolloin toiminnan ymmärrys syventyy ja konkretisoituu. Työpaja on ollut hyvin suunniteltu.”

Haapaniemen koulun 5. luokan oppilasryhmät osallistuivat Elävä säätiön työpajaan MOK viikon aikana Kuopiossa 24. – 27.3.2025. MOK viikko on viikon pituinen monialainen oppimiskokonaisuus, jossa oppilaat opiskelevat tiettyä aihetta ilman normaaleja oppitunteja itsenäisissä työryhmissä. Viikon teemana oli Kuopio250 ja kiertotalouskasvatus. Elävä säätiö järjesti puolentoista tunnin pituisen kiertotalouskokonaisuuden ma – to päivinä, joina 14 – 16 henkilön oppilasryhmät opettajineen otettiin lämpimästi vastaan Elävä kauppa -myymälään.

Halusimme tarjota oppilaille mahdollisuuden tutustua Elävä säätiön kiertotaloustoimintaan, minkä kautta he saisivat tutustua kierrätykseen ja kiertotalouteen. Tarkoituksena oli syventää materiaalipankin myötä alkanutta yhteistyötä koulujen kanssa kehittämällä Elävä säätiön kiertotalouskasvatusta. Kiertotalouskasvatuksen tarkoituksena on avata kiertotalousjärjestelmää, opettaa materiaalien pitkän kierron mahdollistamista ja mikä vaikutus kuluttajalla on.

Kiertotalouskasvatuksen projektin suunnittelutyössä ja toteutuksessa on ollut mukana Elävä säätiön työharjoittelija palvelumuotoilun opiskelija. Työpaja oli ensimmäinen prototyyppi kiertotalouskasvatuksen palvelupakettien suunnittelutyössä.

“Esittelyt ja ohjeistukset olivat toimivat ja hyvät. Esittelyä ja ohjeistusta muokattiin ja päivitettiin päivittäin. Mukana ollut henkilöstö, joka opasti ja kierrätti oppilaita, olivat selkeitä ja avuliaita.”

Työpajan fasilitoinnin apuna hyödynnettiin visuaalista presentaatiota, joka rytmitti työpajan etenemistä. Toiminta jaettiin kolmeen osaan, jossa oppilaat saivat syvennystä Elävä säätiöstä ja sen toiminnasta sekä kiertotaloudesta ja kierrätyksestä. Neljän päivän peräkkäisyys työpajan toteutuksessa mahdollisti huomioiden kirjaamisen ja jatkuvan kehittämisen toteutuksen mm. presentaation sisällön parantamisessa.

“Purkuhomma on ollut mielenkiintoinen oppilaille, kun koulussa ei pääse sellaista tekemään. Se poikkeaa tavallisesta.”

Oppilaat pääsivät ensin tutustumaan Elävä säätiön pajatoimintaan talokierroksella, jota asiakkaat eivät tavallisesti pääse näkemään. Opitun syventämiseksi heille haluttiin tarjota työpaja, jossa käytännöllinen tekeminen oli keskiössä. Lopussa oppilaat pääsivät pohtimaan kysymyksiä kiertotaloudesta.

Työpajassa haluttiin hyödyntää käytännön tekemistä ja tarinallisuutta oppimisen syventymisen tueksi, koska kyseessähän oli kiertotalouskasvatus. Tekemisestä ei haluttu tehdä koulumaista, vaan siitä haluttiin arjesta poikkeavaa oikeasti mielekästä tekemistä. Tästä syntyi konsepti ja tarina työpajan sisältöön:

Tarinallisena konseptina oppilaat olivat valmentautumassa Elävä kauppa -myymälässä, jossa työpajan ja talokierroksen vetäjät toimivat valmentajina. Oppilaat jaettiin kolmeen työpisteeseen, joissa jokainen ryhmä sai asiakkaan jättämän kassin työstettäväksi. Oppilaille annettiin kuvitteelliset asiakaskortit, mikä on yksi kohderyhmän näkökulman ymmärtämisen työkaluista palvelumuotoilussa. Oppilaat saivat myös kuvitteellisia ja sovellettuja työtehtäviä, joissa tutustuttiin Elävä säätiön eri toiminta-alueisiin, kuten asiakaspalvelu ja lajittelu.

 

 

Kiertotalouskasvatuksen sisältöjen kehitystyö on edelleen käynnissä, mutta kyseinen työpaja on ollut tärkeä yhteistyömahdollisuus suunnitteluprosessin aikana. Ilman avuliasta työyhteisöä ei sitä olisi ollut mahdollista toteuttaa erilaisten ennalta näkemättömien haasteiden ilmaannuttua. Oppilaat olivat innokkaita ja hyvin ryhmissä toimivia, vaikka ehkä kaikki ryhmän jäsenet eivät olleet toisilleen ennestään tuttuja.

Kiitos Haapaniemen koulun oppilaille ja ohjaaville opettajille mielenkiinnosta ja osallistumisesta! Elävä säätiö jatkaa kiertotalouskasvatuksen kehittämistä.