Skip to main content

Mitä kaikkea tekee työkoutsi?

Työkoutsi auttaa työnhakuun sekä koulutukseen liittyvissä asioissa. Ohjaamme asiakkaita CV:n ja muiden työnhakuasiakirjojen tekemisessä, etsimme työpaikkoja ja käymme asiakkaiden kanssa tutustumiskäynnillä yrityksissä tai oppilaitoksissa. Luomme myös aktiivisesti yhteyksiä eri yrityksiin ja koulutuksen järjestäjiin. Lisäksi mm. autamme työhaastatteluun valmistautumisessa ja omien vahvuuksien esille tuomisessa. Tuemme siis asiakkaita tulevaisuuden urasuunnan löytämisessä ja sinne pääsemisessä!

Minkälainen on työkoutsin tyypillinen päivä?

Työkoutsin aamu alkaa usein sähköpostien, puheluiden ja viestien läpikäymisellä. Päivän aikana on sitten valmennustapaamisia asiakkaiden kanssa, joissa keskustellaan asiakkaan tilanteesta ja edistetään työnhakua eri tavoin. Osa koutsin työpäivästä menee erilaisissa tapaamisissa oman talon ulkopuolella. Koutsi saattaa esim. käydä asiakkaan kanssa työpaikalla tutustumassa, olla tukena työhaastattelussa tai tekemässä työkokeilu- tai palkkatukisopimusta yritykseen. Joskus työkoutsi piipahtaa myös oppilaitoksiin kartoittamaan millaisia mahdollisuuksia opiskelu voisi asiakkaalle avata. Jossain vaiheessa päivää työkoutsi yleensä myös tarkistaa, mitä työpaikkoja avoimilta työmarkkinoilta löytyy. Voimme myös kartoittaa piilotyöpaikkoja ottamalla yhteyttä työnantajiin ja kyselemällä olisiko heillä tarvetta minkälaiselle työvoimalle ja mitä toiveita heillä on. Ja jonakin päivänä saattaa olla myös mukavia palavereja tai tapahtumia, jotka liittyvät koulutukseen ja työllistymiseen. Niissä esittelemme ja markkinoimme omaa Työkoutsi-hankettamme sekä verkostoidumme muihin alan toimijoihin. Niin, ja kyllä me myös välillä juomme kahvit ja rupattelemme samalla rennosti työkavereiden kanssa! 😊

Mikä on työkoutsin päivän kohokohta?

Päivän, ja viikonkin, kohokohta voi olla vaikkapa sellainen, että mennään asiakkaan kanssa alustavasti tutustumaan johonkin työpaikkaan ja yllättäen samalla reissulla tehdäänkin työkokeilusopimus. Työllistymiset tai opiskelemaan lähtemiset ovat aina kohokohtia, mutta myös asiakkaan oivallukset, ns. lampun syttymiset, siitä mihin suuntaan hän on menossa tai mikä on oma juttu. Ylipäänsä se, kun näkee valmennettavan etenemisen kohti tavoitteitaan, on todella palkitsevaa työkoutsille.
Kohokohta on myös se hetki, kun saa asiakkaalta kiitoksen, vaikkapa siitä, että on ensimmäinen ihminen, joka on koskaan antanut konkreettista apua CV:n tekemiseen eikä vain sanonut, että sellainen täytyy tehdä. Onnistumisia ovat myös uudet yhteistyöt yritysten, oppilaitosten tai muiden verkostojen kanssa.

Miksi kannattaa tulla työkoutsin juttusille?

Mikäli tuntuu, että työnhaku tökkii, on vaikeuksia päästä palkkatöihin tai oma suunta ei ole täysin selvillä, työkoutsista voi saada kaverin auttamaan pähkäilyssä ja myös ihan käytännössä eteenpäin. Työkoutsi antaa vinkkejä ja kartoittaa eri vaihtoehtoja (työ- tai koulutusmahdollisuudet). Meiltä voi saada uusia näkökulmia omiin ajatuksiin ja jopa hulluiltakin tuntuvia ideoita, joita kuitenkin kannattaa kokeilla. Meidän avullamme työpaikan saamisen mahdollisuudet paranevat eikä tässä menetä mitään. Parhaimmillaan voi tapahtua se, että työllistyy! Tämä on matalan kynnyksen palvelu, jossa ei ole juurikaan byrokratiaa ja sen voi lopettaa ilman sanktioita.

Mitä yksinkertaisia neuvoja työkoutsi antaisi henkilölle, joka haluaa työllistyä?

• Työnhaku on raakaa työtä, joten älä luovuta, jos ei heti tärppää. Neuvoja ja apua on saatavilla, ota niitä vastaan!
• Tee suunnitelma, kuinka moneen työpaikkaan haet ja hae myös piilotyöpaikkoja.
• Kiinnitä huomiota CV:n ulkonäköön ja selkeyteen. Voit pyytää esim. kaveria tai tuttua kommentoimaan sitä.
• Aina kannattaa soitella työpaikan perään, jota olet hakenut, koska se kertoo työnantajalle motivaatiostasi.
• Jos pääset työhaastatteluun, valmistaudu etukäteen. Esim. netistä löytyy pilvin pimein vinkkejä.
• Työkokeilu on myös oiva keino saada jalka työpaikan oven väliin sekä kartuttaa työkokemusta. Työ tekijäänsä neuvoo!
• Ole sinnikäs, mutta samalla myös avoin uudelle. Urapolku saattaa löytyä alalta tai yrityksestä, jota et ollut aiemmin ajatellut.